17. Hyvää Suomesta -joutsenlippu

hyvaa_suomesta_-merkki

HYVÄÄ SUOMESTA –MERKIN SÄÄNNÖT

Hyvää Suomesta -merkki on pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkintä. Sitä saa käyttää ruokatuotteessa, joka on valmistettu Suomessa ja jonka raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaista.

Kuitenkin lopputuotteiden liha, kala, maito ja munat ovat täysin suomalaista alkuperää, samoin yhden ainesosan tuotteet. Hyvää Suomesta -merkkiä voivat käyttää vain Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenet.

Raaka-aineiden suomalaisuusaste lasketaan niiden määrästä valmistusreseptin mukaan. Lisättyä vettä ei lasketa raaka-aineeksi. Hyvää Suomesta -merkki on aina joko tuotepakkaukseen

tai sen etikettiin painettu merkki, ei erillinen tarra. Ennen merkin käyttöönottoa valmistajan on ilmoitettava tuotteensa Ruokatiedon rekisteriin.  Merkin käyttöoikeus on tuotekohtainen. Valmistaja tai valmistuttaja voi käyttää Hyvää Suomesta -merkkiä vain säännöt täyttävissä elintarvikkeissa. Merkin käyttöä valvotaan säännöllisin auditoinnein sekä reklamaatioiden yhteydessä.

Hyvää Suomesta -merkkiä käyttää n. 280 yritystä ja maatilaa yhteensä n. 8000 tuotteessa.

Varsinainen merkki on pyöreä sininen joutsenlippu Hyvää Suomesta -tekstillä. Nykyään on käytössä myös Ruokaa omasta maasta -sloganin sisältävä lippu, jota suositellaan käytettäväksi viestinnässä ja markkinoinnissa aina. Varsinkin pienissä pakkauksissa käytetään pyöreää perusmerkkiä, jotta Hyvää Suomesta -teksti on luettavan kokoista.

Lisätietoja merkistä ja graafisesta ohjeistuksesta löytyy osoitteesta http://www.hyvaasuomesta.fi/yrityksille/merkin-kayttosaannot

LISÄTIETOJA

Ruokatieto Yhdistys ry
Vanha Talvitie 2 A 16
00580 Helsinki
puhelin (040) 710 4170
www.ruokatieto.fi ja www.hyvaasuomesta.fi