Mainostajien Liiton kysely: Lähes kaikki jäsenyritykset hyödyntävät verkkovideoita markkinoinnissa, myös bloggaajayhteistyö edelleen yleistynyt

Mainostajien Liitto selvitti kesällä jäsenyrityksiltään verkkovideoiden ja blogien asemaa markkinoinnissa ja viestinnässä. Vastaajista jo 98 prosenttia käyttää verkkovideoita. Bloggaajien kanssa yhteistyötä tekee 60 prosenttia jäsenyrityksistä.

Verkkovideoiden käyttö markkinoinnissa näyttää itsestäänselvyydeltä tämän päivän yrityksille. Suosituimmat kanavat ovat YouTube sekä yrityksen omat sivut, joita lähes kaikki hyödyntävät. Facebook tulee kolmantena. Instagramin ja Vimeon osuudet jäävät vielä selvästi pienemmiksi. Vastaajista 60 prosenttia ilmoittaa, että panostukset verkkovideoihin kasvavat tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Videoiden osuus markkinoinnin tai viestinnän kokonaisbudjetista jää useimmilla vain 2-10 prosentin tietämille. Suurimmaksi haasteeksi koetaan erottuminen, kun alustana on joku muu kuin oma kanava. Videot toteutetaan useimmiten yhteistyönä esimerkiksi videotuotantoihin erikoistuneen toimiston tai mainos-/viestintätoimiston kanssa.

– Yleisesti mainostajat kaipaavat nopeaa ja kustannustehokasta videotuotantoa. Vain 10 prosenttia vastaajista tekee videoita kokonaan itse, sanoo Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Ritva Hanski-Pitkäkoski.

Yritysten ulkopuolisten bloggaajien hyödyntäminen markkinoinnissa on yleistynyt selvästi kahdessa vuodessa. Nyt bloggaajayhteistyötä tekee 60 prosenttia yrityksistä, kun vuonna 2012 vastaava luku oli 40 prosenttia. Yritysten omat blogit ovat myös jonkin verran lisääntyneet.

Yleisimmät yhteistyömuodot bloggaajien kanssa ovat edelleen tiedon ja tuotenäytteiden lähettäminen. Kutsut tilaisuuksiin ovat hieman vähentyneet, kun taas kumppanuusmarkkinointi (affiliate marketing) on kasvanut. Palveluntarjoajien käyttö on säilynyt hyvin samankaltaisena –yleisin kumppani on yhä viestintätoimisto, johon luottaa joka neljäs yritys. Edelleen noin puolet yrityksistä hoitaa bloggaajayhteistyön itse.

– Markkinointia blogeissa koskevan Kilpailu- ja kuluttajaviraston linjauksen ja Mainostajien Liiton suosituksen tunnettuudessa olisi vielä parantamisen varaa, toteaa Hanski-Pitkäkoski.

Kysely tehtiin Mainostajien Liiton jäsenyrityksille touko–kesäkuussa 2014. Vastaajina oli 130 markkinointi- ja viestintäpäättäjää.