Pekka Rantamoijanen ehdolla Mainonnan eettisen neuvoston jäseneksi

Pekka Rantamoijanen, Valio

Mainonnan eettinen neuvosto (MEN) on elinkeinoelämän itsesäätelyelin, jonka tehtävänä on valvoa hyvän tavan mukaisen mainonnan toteuttamista Suomessa. Viimeisen puolen vuoden aikana MEN:n päätöksistä on käyty keskustelua, johon myös Mainostajien Liitto on osallistunut. ”Tarkoituksemme ei ole ollut missään kohtaa kritisoida MEN:n toimintaa, vaan olemme halunneet nostaa esiin vaikeita markkinointiin liittyviä kysymyksiä”, kertoo Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki.

Erityisesti vaikuttajamarkkinointiin liittyviä kysymyksiä ratkottaessa on keskusteltu MEN:n tulkinnoista, joista Lemminki kirjoitti kesäkuussa 2018 Markkinointi & Mainonta -lehden blogissa. Mainostajien Liitto kutsui Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) edustajat liiton lakityöryhmään keskustelemaan näistä vaikuttajamarkkinoinnin haasteista. KKV onkin tuottamassa ohjeistuksen vaikuttajamarkkinointiin. Tällä hetkellä eri tahojen ohjeistukset ovat osin ristiriidassa MEN:n päätösten kanssa. Vaikuttajamarkkinoinnissa erityisesti tuotteina tai palveluina saadut vastikkeet ovat ongelmallisia. Mainostajien Liitto lupasi auttaa virastoa antamalla omia, tilaajan näkökulmiaan.

Mainostajien Liitolla on MEN:ssa yksi varsinainen paikka sekä yksi varapaikka. Varsinaisena jäsenenä on toiminut Raija Tuokko ja varajäsenenä Arja Hiltunen. ”Raija ja Arja ovat edustaneet loistavasti Mainostajien Liittoa, ja olemme erittäin kiitollisia heille useiden vuosien omistautuneesta työstä”, sanoo Lemminki.

MEN:n jäsenet valitaan joka toinen vuosi, ja uudeksi varsinaiseksi jäseneksi Mainostajien Liitto ehdottaa Valion digitaalisen markkinoinnin päällikkö Pekka Rantamoijasta. Pekka toimii Mainostajien Liiton digityöryhmän vetäjänä, ja hänellä on vahva digitaalisen markkinoinnin ymmärrys.

Facebookin uusin skandaali – mitä tiedämme?

Tämä vuosi on Facebookille painajaismainen. Cambridge Analytica -paljastusten jälkeen palvelun käyttäjien luottamus on jälleen vakavasti vaarantunut vakavan tietomurron johdosta.

Facebook vahvisti viime viikolla, että ainakin 50 miljoonan käyttäjän perustietoja (nimi, ikä, sukupuoli, kotipaikka) on mahdollisesti vuotanut hakkereille. Tähän mennessä ei ole tietoa, että esimerkiksi käyttäjien yksityisviestit tai luottokorttitiedot olisivat vaarantuneet.

Käyttäjien ei tarvitse tässä tapauksessa vaihtaa palvelun salasanaa, mutta Facebook on logannut suuren määrän käyttäjiä pois palvelusta lisähakkeroinnin estämiseksi. Uusi kirjautuminen estää Facebookin mukaan tietojen kalastelun.

Tietomurto havaittiin 16. syyskuuta 2018, mutta se on saattanut alkaa jo yli vuotta aiemmin. Tietovuoto voi vaikuttaa myös osaan Facebookin omistaman Instagramin käyttäjistä: heidän tulee luoda uudelleen kirjautumislinkki palveluiden kesken. Facebookin omistaman WhatsAppin ei sen sijaan uskota olleen tämän tietomurron kohteena.

Käyttäjiä huolestuttaa varmasti sekin tieto, että Facebookia kirjautumiseen käyttävät palvelut ja sovellukset kuten vaikkapa deittipalvelut, pelit ja streamauspalvelut ovat samalla vaarantuneet niiden käyttäjien osalta, joiden väliaikaisia kirjautumistietoja (ns. access token) on vuotanut hakkereille.

Tietomurron mahdollisti videoiden lataamiseen liittyvät haavoittuvuuden koodissa. Facebook kertoo korjanneensa ko. virheen 27. syyskuuta.

Entä saako Facebook rangaistuksen? On mahdollista, että yhtiö joutuu maksamaan uuden GDPR-lainsäädännön perusteella Euroopassa vahingonkorvauksen, joka olisi jopa neljä prosenttia globaalista liikevaihdosta. Tämä ratkeaa vasta tutkimusten edistyessä, kun tiedetään rikkomuksen laajuus ja kaikki vaikutukset käyttäjille.

Myös FBI tutkii tapausta. Tekijöiden selvittäminen voi kuitenkin kestää useita kuukausia tai jopa vuosia, kuten vuonna 2016 Sonya vastaan tehdyssä tietomurrossa. Silloin tietomurron tekijäksi osoittautui lopulta Pohjois-Korea.

 

Lähde: TechCrunch

 

Lue myös:  Facebook ja Cambridge Analytica: Tätä mieltä ovat mainostajat

 

Mistä on luksusbrändit tehty?

Mistä on luksusbrändit tehty?

Tapasin syyskyyn New Yorkin reissullani Audemars Piguetin Amerikan toimintojen johtajan Antonio Sewardin. Audemars Piguet on sveitsiläinen luksuskellomerkki, jonka liikevaihto kasvoi viime vuonna 12 %, ja yrityksen liikevaihdon ennakoidaan nousevan tänä vuonna 1,04 miljardiin Sveitsin frangiin. Keskustelin Sewardin kanssa luksustuotteiden markkinoinnista, miten markkinoille pääsee, miten ne ovat muuttuneet ja millaisia alueellisia eroja on olemassa. Parituntisen lounaamme aikana halusin selvittää, miten isoja luksusbrändejä rakennetaan sekä miten suomalainen brändi voisi tehdä itsestään luksusbrändin.

Suomi on kuumaa valuuttaa mutta suomalaiset brändit eivät osaa sitä hyödyntää

Argentiinassa syntynyt, mutta Pariisissa lapsuutensa viettänyt Antonio Seward on maailmankansalainen, joka on diplomaatti-isänsä ja oman työnsä takia asunut useilla eri mantereilla ja lukuisissa eri maissa. Kun kerron olevani Suomesta, keskustelu kääntyy korkeatasoiseen suomalaiseen koulutukseen, Lappiin ja teknologiaan. Suomalaisia brändejä Antonio ei Nokian ja Koneen lisäksi juurikaan tunne.

Lounaalla mukana oleva Ranskan mainostajien liiton vetäjä Jean-Luc Chetrit kertoo meille Suomen olevan Euroopan toinen Sveitsi: hänen kollegansa on juuri tullut Suomeen suuntautuneelta lomamatkalta ja kertonut kokemuksiaan. Mutta jos Suomi on Euroopan toinen Sveitsi, sen pitäisi kai tarkoittaa, että meillä on useita luksusbrändejä?

Haluan tietää, mitä luksus on ja miten luksusbrändi rakennetaan. Seward kertoo, että heidän halvin kellonsa maksaa 40 000 euroa – ja ostajia on jonoksi asti. Aitoja luksustuotteita on rajoitettu määrä eivätkä ne ole heti saatavilla. Mukanani oleva Louis Vuitton -laukku ei ole siis oikeaa luksusta, koska sen voi ostaa Pohjoisesplanadilta kuka tahansa, toisin kuin Hermèsin Birkin-laukun, jota ei myydä kaikille.

Luksukseen liittyy rajallisen saatavuuden lisäksi jonkinasteista mystiikkaa: kukaan ei oikein tunnu tietävän, miten Birkin -laukun tai Audemars Piguetin kellon saisi heti omakseen. Mietin mitä kotimaisia luksusbrändejä osaan nimetä ja mitä itse omistan. Niitä on liian vähän: kotonani on Balmuirin viltti, kaapissani Minna Parikan kengät. Joitakin Kalevala Korun koruja sain rippi- ja ylioppilaslahjoiksi, mutta mikään näistä ei varsinaisesti ole luksusbrändi – tosin ne voisivat olla sellaisia.

Kun jatkamme keskustelua luksustuotteista, esiin nousee termi brand purpose. Sillä Seward tarkoittaa brändin merkitystä asiakkailleen, työntekijöilleen ja sidosryhmilleen. Kaikki lähtee työntekijöistä, joiden sitoutuminen brändiin näkyy loppuasiakkaille. Olen istunut viimeisen vuoden aikana useammassa kilpailuissa tuomaroimassa kotimaisten ”isojen” brändien töitä, ja yhtäkkiä tajuan, että valitettavasti osalla on taitanut brändiuudistuksen myötä unohtua se, mikä on heidän merkityksensä asiakkaille. Osa niiden tuotteiden mainoksista, joista nuorena pidin, on nyt niin vieraita, etten tunnista brändiä enää omakseni. Luksusbrändin mainonta voi vaikka shokeerata mutta sen pitäisi tukea sitä, mikä on brändissä merkityksellistä.

Luksusbrändin johtajan tärkein fokus on markkinoinnissa

Antonio Seward tuntee hyvin yrityksensä markkinoinnin sekä digitaaliseen markkinointiin liittyvät haasteet sekä mahdollisuudet. Tuntuu yhä enemmän, että keskustelen markkinoinnista alan johtavan asiantuntijan kanssa. Luksuskellomerkit sijoittavat vähintään 20 % liikevaihdostaan markkinointiin, eikä ilman markkinointia pysy luksusmarkkinoissa kiinni pitkään. Siksi ei ole ihme, että johtajan profiilissa painotetaan vahvaa markkinointiosaamista. Tänä päivänä se tarkoittaa aina myös digitaalista osaamista.  Seward keskustelee sujuvasti niin ohjelmallisesta ostamisesta kuin hakukoneoptimoinnista ja verkkokaupasta, jota he ovat juuri rakentamassa. Ilman verkkokauppaa ei enää menesty, ja kun sellaisen rakentaa, kannattaa tehdä heti kansainvälinen verkkokauppa. Luksusmerkeille tärkeä osa-alue on myös vaikuttajamarkkinointi, joka vaatii vahvaa sen alueen osaamista.

Lounaalla on mukana myös Sixième Sonin perustaja ja audiomarkkinoinnin pioneeri Michael Boumendil. Hän tekee töitä maailman johtavien luksusmerkkien, kuten Rolex, Chanel, Dior, Cartier ja Berluti kanssa. Hän kertoo, että aina – siis aina – luksusmerkkien markkinoinnin suunnitteluun osallistuu yrityksen ylin johto. Tämä ei yllätä, kun niin suuri osa liikevaihdosta investoidaan markkinointiin.

Lisensointi on luksusmerkeille yksi houkutteleva vaihtoehto, mutta sillä voi myös pilata brändin. Se on usein helppo pakotie vanhoille brändeille, kun puhti on poissa ja markkinoinnin suunta hukassa.

Isoja kulttuurisia eroja luksusmarkkinoilla, mutta yksi asia on sama

Seward kertoo, että luksusmarkkinoilla kulttuurierot ovat valtavia. Euroopassa varakkuutta ei haluta aina näyttää, ja esimerkiksi litteät, hihan alle menevät kellot ovat suosittuja. Kun kerron Sewardille Suomessa nousussa olevasta kelloboomista, hän yllättyy. Päädymme siihen, että suomalaiset ovat varmaankin saaneet vaikutteita Venäjältä, jossa kallis kello on menestyksen merkki.

Mietin kaikkia mahdollisia kotimaisia luksustuotteita: koruja, kaiuttimia, puhelimia, kosmetiikkaa, turkiksia, jääkaappeja ja vaatteita. Meillä löytyy paljon korkean tason osaamista, muttei ison yleisön tuntemia luksusmerkkejä – miksi? Luksusbrändin tekemisessä on markkinointi vähintäänkin yhtä tärkeää kuin laadukkaat raaka-aineet ja työmenetelmät. Jos tavoitteena on rakentaa globaali luksusbrändi, yrityksen johtoon tarvitaan vahva markkinoinnin ammattilainen, joka ymmärtää digimarkkinoinnin ja vaikuttajamarkkinoinnin mahdollisuudet sekä osaa rakentaa kansainvälisiä verkostoja. Meillä valitettavasti edelleen arvostetaan markkinointiosaamista enemmän johtajan talousosaamista sekä teknistä koulutusta.

Entä Sewardin oma kello? Se on Audemars Piguetin litteä ja hyvin pelkistetty malli.

 

Riikka-Maria Lemminki

Disinformaation ja valeuutisten kitkeminen etenee

Euroopan komission uusi ohjeisto Code of Practice on Disinformation on julkaistu ja odottaa allekirjoittajia

Muun muassa toimialan kattojärjestöjen kuten World Federation of Advertisers sekä joidenkin mainosalustojen (mm. Google ja Facebook) Euroopan komission aloitteesta laatima ohjeisto on nyt otettu käyttöön. Sen tarkoituksena on vähentää valeuutisten ja muun disinformaation levittämistä mm. estämällä mainosten näkyminen kyseenalaisilla sivustoilla ja siten vähentämällä niiden mainostuloja.

Mainostajilta odotetaan mm. bränditurvallisuuteen (brand safety) liittyvien työkalujen käyttöä. WFA:n mukaan mainostajien kannattaa allekirjoittaa tämä ohjeisto mm seuraavista syistä:

  • voidaan osoittaa konkreettisesti halu verkon uutisoinnin tervehdyttämiseen – sekä ns. suurelle yleisölle että EU:n lainsäätäjille
  • vahvistetaan uusi standardi brand safetyn turvaamiseksi
  • edesautetaan keskustelua yrityksen brand safetyn parantamiseksi
  • allekirjoitus vahvistaa yrityksissä jo mahdollisesti olemassa olevia brand safety -toimenpiteitä

Kysy lisää aiheesta WFA:sta: Catherine Armitage, c.armitage@wfanet.org

Code of Practice on Disinformation 

 

Lähde: WFA

Lue myös:

Digimarkkinoinnin kumppanuuksille uudet periaatteet 

 

LinkedIn antoi vastineensa Mainostajien Liitolle suomen kielen tuen jatkumisesta

Keskustelu LinkedIn mainonnan jatkumisesta suomen kielellä on käynyt kiivaana sen jälkeen, kun mainostajille ilmoitettiin, ettei LinkedIn tue enää suomenkielistä mainontaa. Käytännössä tämä tarkoittaisi, ettei suomenkielinen mainonta ole enää mahdollista LinkedInissä. Tällöin mainonnan kielinä olisi englanti tai ruotsi. Aikaisemmin suomenkielinen mainonta on ollut mahdollista poikkeusluvalla, koska suomi ei ole virallisena kielenä toisin kuin ruotsin, tanskan ja norjan kielet. Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki kertoo mainostajien tunnelmia sekä miksi liitto on lähtenyt voimakkaasti ajamaan suomen kielen jatkumista:

“Suomen kielelle lupailtiin LinkedInin suunnalta virallista asemaa käyttäjämäärän ylittäessä miljoonan rajan. Koomista on, että kun se on vihdoin ylitetty, niin alusta ilmoitti poistavansa suomen poikkeusluvan. Siksi moni mainostaja ja käyttäjä on kokenut tuleensa petetyksi. LinkedIn mainonnan toimivuuden kannalta on tärkeää, että mainostajat voivat tehdä mainontaa omalla äidinkielellään ja vastaanottajat lukea suomenkielistä mainontaa. Jos mainonta siirtyy täysin englanninkieliseksi, niin etenkin keskisuurten ja pienten yritysten mainospanostukset tulevat putoamaan. Menemme takaisin vanhaan tapaan tehdä mainontaa, jossa piti tietää niksit, joilla ohitetaan LinkedIn seula kun viesti halutaan näkyviin suomen kielellä.”

Mainostajien Liitto esitti alkuviikosta LinkedInille toiveen suomen kielen tuen jatkumisesta sekä pyysi virallista lausuntoa. Alla on LinkedInin 28.9. toimittama lausunto:

In order to provide the highest levels of support, the best experience for our customers and to ensure consistency across the platform, we are currently reviewing the languages of ads and campaigns that are supported on LinkedIn. As part of this exercise the support for advertising in Finnish (which is not currently a language the LinkedIn platform is available in) in 2019 is being reviewed.

Some customers have prematurely received notification that advertising in Finnish was not possible and our customer services teams are working with them to resolve those issues. We appreciate this matter is an important one to our Finnish customers and we will provide an update as soon as our review is complete.

Lemminki kertoo, että Mainostajien Liitto aikoo seurata tilannetta niin kauan kuin on tarvetta.

“Olemme olleet yhteydessä LinkedInin johtoon ja olemme tyytyväisiä, että he ovat lähteneet mukaan avoimeen keskusteluun. Ilo on ollut myös huomata miten yhtenäisenä rintamana mainostajat, palvelun tuottajat, alan liitot sekä LinkedIn:n partner Fonecta ovat lähteneet ajamaan yhteistä asiaa.”

Ota kuva tuotteesta Snapchatilla ja osta se samantien Amazonista

Pian Snapchatiin tuleva Visual Search mahdollistaa uudenlaisen shoppailun.

Kun näet hienot lenkkarit kaverillasi tai erikoisen kupin kahvilassa, kohdista Snapchatin kamera tuotteeseen – tai myymälässä tuotteen viivakoodiin. Sovellus tunnistaa tuotteen ja antaa siitä lisätietoa Amazonin verkkokaupasta. Halutessasi voit ostaa tuotteen samantien.

Visual Search ja Amazon-yhteistyö on Snapchatille merkittävä yritys pitää kiinni käyttäjistään, jotka ovat tuoreiden selvitysten mukaan viettäneet aiempaa vähemmän aikaa sovelluksen parissa. Tämän testivaiheessa olevan shoppailuominaisuuden tarkkaa markkinoille tuloa ei ole vielä kerrottu.

Lähde: Business Insider

 

Unileverin markkinointijohtaja Keith Weed kommentoi aihetta LinkedInissä:

Increasing engagement on mobile means we need to curate content that resonates with shoppers and is relevant to their behaviours. This experience needs to be seamless and friction-free, so people can shop where and when they decide, and on whichever platform they choose to do so. It’s no easy feat – but Snapchat & Amazon have managed it! See, snap, sale!!

 

Match2One tositoimissa: case Mainontapäivä 2018 -kampanja

Match2One

Suomessa Match2One-työkalun käyttöönoton yksi ensimmäisistä pilottikampanjoista oli Mainostajien Liiton Mainontapäivä 2018 -tapahtuman mainonta ohjelmallisen ostamisen alustan kautta. Match2Onen yrityksen edustajien mukaan erityisen hyviä tuloksia onkin saatu erityisesti tapahtumamainonnassa.

Mainontapäivän tapahtumasivulle asetettiin seurantapikseli jo kesän alussa keräämään dataa sivukävijöistä. Tämä auttoi tekoälyä ymmärtämään tavoitellun yleisön määritteitä jo ennen kuin kampanja elokuussa käynnistettiin, mikä taas osaltaan edisti hyvien tulosten saavuttamista.

Mainonnalla voidaan tavoitella uusia asiakkaita, tuoda takaisin sivukävijöitä tai tehdä näiden yhdistelmäkampanja. Tämän lisäksi valitaan optimoinnin tyyppi: CPM, CPC tai CPA.

Mainontapäivän tapauksessa halusimme löytää uusia asiakkaita sekä tuoda takaisin sellaisia sivukävijöitä, jotka eivät olleet ilmoittautuneet tapahtumaan.

Tavallisesti tällaisen kampanjan kanssa valitaan optimoinnin tyypiksi CPA. Mainontapäivän lippujen hinta oli sen verran korkea, että CPA-tavoite olisi noussut suuremmaksi kuin suunniteltu päiväbudjetti, joten päädyimme valitsemaan CPC-tavoitteen.

Mainossisällöissä nostettiin Mainontapäivän esiintyjiä ja koot valikoituivat display-mainonnan yleisesti parhaiten toimivien kokojen perusteella. Bannerit tehtiin giffeinä eli sisälsivät liikkuvia kuva- ja tekstielementtejä.

Koko kampanjan läpiviennin ajan tekoäly muutti mainontaa kustannustehokkaammaksi: keskimääräinen klikkihinta eli CPC laski, näyttöjen kohdentamista tehostettiin potentiaalisille konversion tekijöille ja konversioiden määrä kasvoi.

Yksi parhaimmista asioista alustan raportoinnissa on se, että mainostaja näkee kaikki mainonnan kautta suoraan tai välillisesti tulleet konversiot. Raportoinnista on myös nähtävissä, että minkä verkkosivustojen kautta nämä konversiot ovat tulleet.

Mainontapäivän kampanja tuotti yhteensä 20 konversiota eli tapahtumaan ilmoittautumista. Kampanjan tulokset eivät näin ollen vain kattaneet mainonnan kustannuksia vaan toivat mainostuottoa (ROAS) yli 600 %. Tulosten valossa voidaan todeta, että kampanja oli menestyksekäs ja tuottava.

 

Katso koko Ulla Ristkari-Ryynäsen kirjoittama juttu ohjelmallisesta ostamisesta Kuuki Marketing Labin blogista

Valtteri Bottas: kumppaneiden kanssa löydettävä yhteinen sävel

Valtteri Bottas – All Over Press

”Ei ole järkeä lähteä yritysyhteistyöhön, jos ei koe, että kyseisen yrityksen kanssa on jotain yhteistä”

Erilaisia kyselyjä tulee kyllä jatkuvalla syötöllä ympäri maailmaa, mutta piiri halutaan tarkoituksella pitää pienenä, jotta Bottas ei ylikuormitu sponssipaineista. ”Minulle tärkeintä ovat perhe ja työ, ja kaikki sen ulkopuolella on tavallaan ekstraa. Koska aikaa on rajallisesti, mietin aika tarkkaan minne menen ja mitä teen – minun täytyy kokea, että se tekeminen on mielekästä ja että se kuvio toimii”, Bottas pohtii.

Kun supisuomalainen ”jalat-maassa”-kaveri etsii yhteistyökumppania tositarkoituksella, kotimaisuuden lisäksi korostuvat vastuullisuus ja merkityksellisyys. Tuorein ”tallikiinnitys”, maaliskuussa julkaistu markkinointiyhteistyö Lahti Aquan kanssa, on Ahtiaisen ja Bottaksen mukaan hyvä esimerkki siitä, mihin arvomaailmojen kohtaaminen voi johtaa.

”Maailmalla kun liikkuu, niin ei ole mikään itsestäänselvyys, että hanasta tulee juomakelpoista vettä. Lahtelainen vesi on ehdottomasti niitä asioita, joista voi olla ylpeä”, toteaa Nastolasta kotoisin oleva Bottas.

Lue koko juttu syyskuun MAINOSTAJA-lehdestä. Haastateltavina ovat myös mm. F1-organisaation sponsoroinnista vastaava Murray Barnett sekä Bottaksen agentti Ville Ahtiainen.

 

Teksti: Otavamedia
Kuva: All Over Press

GDPR loi globaalin lumipalloefektin

EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR astui voimaan toukokuussa 2018. Uusi asetus aiheutti paljon työtä ja järjestelmämuutoksia etenkin niissä organisaatioissa, joiden tekniset ratkaisut olivat vanhentuneita ja joissa ei ollut entuudestaan määritelty henkilötietojen käsittelyn periaatteita, sanoo Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki. Lemminki kertoo millaisia vaikutuksia GDPR:llä on ollut markkinointiin ja mainontaan:

– Alussa törmäsimme sopimuksiin liittyviin ja soveltamisen käytännön haasteisiin jäsentemme kautta. Mediat  ja mainostajat hakivat yhteistä näkemystä asetuksen soveltamisesta ja jotkut mediatalot halusivat sopimuksissaan jo valmistautua tulevaan ePrivacyyn, jonka sisältö ja voimaatuloaika ovat vielä avoinna. Erityisesti sessio- tai istuntoevästeiden tulkitseminen henkilötiedoksi aiheutti erimielisyyttä. Sessioevästeet eivät ole henkilötietoja, silloin kun tietoa ei kytketä yksilöityyn henkilöön. Nostimme tämän asian esiin jäsentemme keskuudessa, ja lopulta löytyi sopimusratkaisu, joka tyydytti eri osapuolia. Myös mediatoimistojen ja asiakkaiden välisissä sopimuksissa oli kohtia, jotka eivät olleet kaikille sopivia. Esimerkiksi lääkäriasemat eivät luovuta omaa dataansa markkinoinnin kohdennukseen, mikä piti huomioida sopimuksissa.

GDPR sai aikaan maailmanlaajuisen lumipalloefektin, joten kyse ei ole enää vain eurooppalaisesta ilmiöstä ja toimintamallista. Tätä kehitystä vauhditti Facebookin Cambridge Analytica -kohu. Esimerkiksi Kiina on ottanut käyttöönsä kansalliset henkilötietojen käsittelyyn liittyvät direktiivit, jotka määrittävät miten dataa voidaan kerätä, säilöä ja käsitellä. Japanin henkilötietojen suojasta määrittävä APPI tuli voimaan jo toukokuussa ja on pääosiltaan linjassa GDPR:n kanssa. Myös Brasilia hyväksyi uuden henkilötietojen käsittelyä koskevan lain LGpD:n elokuussa. Se muistuttaa hyvin paljon GDPR:ää ja tulee voimaan helmikuussa 2020. Myös USA:ssa keskustelua käydään kiivaasti uuden henkilötietojen keräämistä, käsittelyä ja käyttöä rajoittavan lainsäädännön luomisesta, ja Floridassa työstetään vauhdilla osin jopa GDPR:ää tiukempaa sääntelyä.

Seuraamme kehitystä ja olemme mukana vaikuttamassa globaaliin sääntelyyn kattojärjestömme World Federation of Advertisersin kautta, kertoo Lemminki.

Lasten tietojen kerääminen markkinointia varten johtaa oikeustoimiin USA:ssa

Lasten tietojen kerääminen ilman vanhempien suostumusta mm. YouTubessa ja pelisovelluksissa on johtamassa uusiin oikeustoimiin USA:ssa.

Yhdysvalloissa on käytössä alle 13-vuotiaita kuluttajia suojeleva sääntely Children’s Online Protection Act (COPPA). Uuden Meksikon osavaltion yleinen syyttäjä sekä kaksi liittovaltion edustajainhuoneen jäsentä on lähestynyt Googlea vaatien siltä selvitystä mm. lasten tietojen keräämisestä, ikärajoitusten kiertämisestä ja YouTuben puuttuvista ikärajoista.

Vastaavia syytöksiä on aiemmin esitetty mm. Walt Disneyn ja Viacomin kaltaisille lapsille kohdistettuja ohjelmia ja sovelluksia tuottaville yrityksille. Toistaiseksi lainsäädännöllä ei ole rajoitettu näiden palveluiden toimintaa.

World Federation of Advertisers WFA kehottaa yrityksiä noudattamaan Responsible Advertising and Children (RAC) ohjelmaa ja järjestää aiheesta 9. lokauuta Digital Advertising to Children under GDPR webinaarin.

 

Lähde: WFA