7. Kierrätysmerkit

LASINKERÄYS TUNNUS

Lasin kierrätyksellä tarkoitetaan, että kerätty lasijäte muokataan uudeksi tuotteeksi, materiaaliksi tai aineeksi joko alkuperäiseen tai muuhun tarkoitukseen. Lasia voidaan kierrättää rajattomasti esim. uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee. Kierrätyksen avulla säästetään luonnonvaroja ja energiaa sekä vähennetään hiilidioksidipäästöjä ja kaatopaikkakuormitusta.

Pantittomat lasipakkaukset voi palauttaa lasinkeräyspisteeseen (www.kierratys.info) tai kiinteistön lasinkeräysastiaan, mikäli alueella on kiinteistökohtainen lasin erilliskeräys.

Lisätietoa

Suomen Keräyslasiyhdistys ry
Mikonkatu 15 B,
00100 Helsinki
puhelin 045 1409 559
info@kerayslasiyhdistys.fi
www.kerayslasiyhdistys.fi

RINKI-merkki

Suomalainen RINKI-merkki otetaan käyttöön loppuvuodesta 2015. Merkki kertoo, että yritys kantaa lakisääteisen tuottajavastuunsa myös Suomen markkinoille päätyvistä pakkauksistaan. Yritysten rahoittaman tuottajavastuujärjestelmän ansiosta Suomessa vain hyvin pieni osa pakkauksista jää hyödyntämättä.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy (aikaisemmin Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy) myöntää merkin käyttöoikeuden yrityksille, jotka RINKIin liittyneinä osoittavat kantavansa tuottajavastuunsa myös pakkauksistaan. Yritys voi käyttää RINKI-merkkiä pakkaustensa lisäksi esimerkiksi verkkosivuillaan, markkinoinnissaan ja painotuotteissaan. Merkin käyttäminen on vapaaehtoista ja sen käytölle on laadittu säännöt.

Lisätietoa

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Katri Tuulensuu
Mikonkatu 15 B
00100 HELSINKI
puhelin 09 616 230
www.rinkiin.fi

METALLIPAKKAUSTEN KIERRÄTYSMERKKI

Metallipakkausten tuottajien perustama Mepak-kierrätys Oy  vastaa metallipakkausten kierrätyksestä-  Tyypillisiä metallipakkauksia ovat maali-, säilyke-, aerosoli- ja juomapurkit, alumiinivuoat ja lasipakkausten sulkimet sekä terästynnyrit, rullakot, kontit, metallihylsyt  ja sidontavanteet.

Lisätietoa

Mepak-Kierrätys Oy
Tapani Sievänen,
Pasilanraitio 9 B
PL 119
00241 Helsinki
Puhelin (09) 8689 8666
sievanen.tapani(at)mepak.fi
www.mepak.fi

KUITUPAKKAUKSET

Mitä kuitupakkaukset ovat ja mistä ne on tehty  

  • ​Ne ovat kuluttajapakkauksia, Ne ovat kartonkikoteloita, paperipusseja ja mm. munakennoja sekä kerta-astioita. Niihin pakataan laaja tuotteiden kirjo makeisista muniin, sähkölampuista sukkahousuihin, kosmetiikasta kissanruokaan ja leluista leipomotuotteisiin.
  • Ne ovat kierrätettäviä nestemäisille elintarvikkeille tarkoitettuja elintarvikepakkauksia, esim. maito-, piimä-, jogurtti- mehu- (myös alumiinivuoratut), viini- ja siirappipakkaukset.
  • Aaltopahvia käytetään yleisimmin kuljetuspakkauksissa. Se on suosittu myös kuluttajapakkauksina, arkkeina, erilaisina kontteina, myyntitelineinä ja -esitteinä sekä kääreenä. Se on maailman yleisin pakkausmateriaali ja sen käyttö laajenee jatkuvasti.
    Teollisuuden kuitupakkauksia ovat monenlaiset paperikääreet, säkit ja hylsyt sekä kulmatuet ja kartongista valmistetut kuormalavat.

Kuitupakkausten perusraaka-aine on uusiutuva luonnonvara – puusta tehty paperi.

Missä ja miten materiaali kierrätetään

Käytettyjen kuitupakkausten materiaali hyödynnetään uusissa tuotteissa. Perinteisiä käyttökohteita ovat aaltopahvin raaka-aineet, pakkauskartongit, kirjansidontapahvit ja hylsykartongit.

Uusia käyttökohteita kehitettäessä tavoitteena on hyödyntää materiaali korkeamman jalostusasteen tuotteissa ja tuotteissa, joissa voidaan korvata tuoretta puuta ja sellua kierrätysmateriaalilla.

NESTEKARTONKIPAKKAUSTEN KIERRÄTYSMERKKI

Nestekartonkipakkaukset voidaan merkitä nestekartonkipakkausten omalla kierrätysmerkillä. Merkki Suositellaan painettavaksi muiden merkkien yhteyteen pakkauksen kylkeen.
Nestekartonkipakkausten kierrätysohje
– Huuhtele ja kuivaa
– Litistä
– Kierrätä kartonkina korkkeineen

Lähin keräyspiste: www.kierratys.info

Lisätietoa

Suomen Kuitukierrätys Oy
Eija Jokela
Koulukatu 1
37600  Valkeakoski
puhelin 040 723 7992
eija.jokela(at)kuitukierratys.fi
www.kuitukierratys.fi

SUOMEN PALAUTUSPAKKAUS OY (PALPA)

Suomen Palautuspakkaus Oy eli PALPA on juomapakkausten palautusjärjestelmien ylläpitäjä. Liittymällä Palpan jäseneksi juomien valmistajat ja maahantuojat voivat vapautua juomapakkausverosta ja saada samalla juomapakkauksensa kierrätykseen.

Pantillisten juomapakkausten palautusjärjestelmien tehtävänä on järjestää pakkausten talteenotto, sekä kierrätys tai uudelleenkäyttö. Lisäksi PALPA huolehtii palautusjärjestelmiin kuuluvien panttien hallinnoinnista, järjestelmien kehittämisestä sekä toimintaan liittyvästä tiedottamisesta.

Palpan omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot. Toimintaa valvoo Pirkanmaan ELY-keskus. Suomessa toimii muitakin juomapakkausten palautusjärjestelmien ylläpitäjiä, mutta Palpa on näistä selvästi suurin.

Palpa hallinnoi kolmea eri pakkaustyypeille tarkoitettua palautusjärjestelmää: alumiinitölkeille, PET-muovipulloille ja materiaalina kierrätettäville lasipulloille on kullekin oma järjestelmänsä.

Palpan juomapakkausten panttimerkit:

pantti_0,10

pantti_0,15

pantti_0,20

pantti_0,40

Lisätietoa

Suomen Palautuspakkaus Oy
Pasi Nurminen
PL 119
00241 HELSINKI
puhelin (09) 868 9860
faksi (09) 278 7511
info@palpa.fi
www.palpa.fi

MUOVIPAKKAUSTEN JA MUOVIEN MERKIT

Euroopan unionissa muovipakkausten materiaalin tunnistamiseen on käytössä niin sanottu nuolikolmiomerkki, josta on annettu Euroopan komission suositus. Muita vastaavaan tarkoitukseen tarkoitettuja merkkejä ei EU-lainsäädännön mukaan saa käyttää. Suomessa eräiden valmistajien muovi- ja kartonkipakkauksissa sekä niiden yhdistelmissä on myös Muoviteollisuus ry:n omistama polttokelpoisuusmerkki osoittamassa, että nämä tuotteet ovat varmasti polttokelpoisia.

Lisätietoa

Suomen Uusiomuovi Oy
Vesa Soini
PL 4,
00131 Helsinki
vesa.soini@uusiomuovi.fi
www.uusiomuovi.fi 

PUUPAKKAUSTEN KIERRÄTYS

Puupakkausten Kierrätys PPK Oy on perustettu vuonna 2005. Se toimii voimassa olevan jätelain ja valtioneuvoston päätöksen sekä asetusten tarkoittamana tuottajayhteisönä, joka vastaa puupakkausten kierrätyksestä ja hyötykäytöstä Suomessa.

Puupakkausten Kierrätys PPK Oy tuottajayhteisönä tekee työtä niiden yritysten puolesta, jotka pakkaavat tuotteensa puupakkauksiin tai tuovat puupakkauksiin pakattuja tuotteita maahan lain mukaan tuottajavastuullisesti.

Lisätietoa

Puupakkausten PKK Oy
Jukka Ala-Viikaria
Unioninkatu 14
00130 HELSINKI
puhelin 400 802 896
jukka.ala-viikari(at)puupakkauskierratys.fi
www.puupakkauskierratys.fi